Ugrás a tartalomra

Társadalombiztosítás

Abban az esetben, ha a munkavállalót saját munkáltatója küldi ideiglenes munkára más EU tagországába saját nevében maximálisan 24 hónap időre, a munkáltató kikérheti a PD A1 űrlapot. Az A1 formanyomtatvány megerősíti, hogy melyik társadalombiztosítási jogszabály vonatkozik az űrlap birtokosára. Az Európai Unió szabályai szerint a munka végzése alatt egy személyre csak egy EU-ország jogszabályai vonatkoznak. A PD A1 formanyomtatványt az az ország állítja ki, amelynek jogszabályai fognak a kiküldött munkavállalóra vonatkozni, és megerősíti, hogy az alkalmazottak nem tartoznak semmilyen más ország jogszabályai alá, ahol ideiglenesen dolgoznak, azaz nem kötelesek társadalombiztosítási járulékot fizetni (beleértve az egészségbiztosítást) egy másik országban. Az A1 a formanyomtatvány az ott feltüntetett időszak elteltéig marad érvényben vagy addig, amíg ezt a kiadó intézmény nem szünteti meg.

A PD A1 formanyomtatvány kiadásának feltételeit az Alkalmazható jogszabályok gyakorlati útmutatójában találja meg a következő címen http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=868.

Ha a kiküldetés valamennyi feltétele teljesül, az illetékes intézmény PD A1-es formanyomtatványt állít ki, amely igazolja, hogy a személy továbbra is azon ország jogszabályainak hatálya alá tartozik, ahonnan őt kiküldték.